Синтисајзер који никад није постојао

Гугао је већ ушао у пословице. “Ко нема у вугла, има у гугла”, “шта зна гугао, знам и ја”… и она, “ако нема на гуглу, није се ни десило”. А онда га, гугла, ухватим да се није спремио за час.

Синтисајзер је једно од разочарања која је донела будућност на преласку у прошлост. Очекивао сам неке ванземаљске звуке, а кад ми је, двадесетак година касније, успело да и испробам понеки, видео сам да се такмиче ко ће боље да имитира клавир, виолину, хор, звона… а од тог ванземаљског дела, пар јефтиних ефеката, разиђите се, нема овде шта да се види.

Списак музичара који су из тог сокоћала успели да извуку нешто што никако није могло да се извуче из других инструмената је, бар на мом папиру, отприлике једноцифрен (Кит Емерсон, Бата Ковач, Вангелис Папатанасиу и још неколицина). Данас, о овом трећем.

И, пре свега, о његовом тајанственом инструменту, претечи синтисајзера. На овом снимку, то је она горња кутија на којој нема ничега осим клавијатуре и понеког прекидача, никаквих ознака, обична даска, чак није ни лакирана. Очигледан ручни рад. О којем гугао ништа не зна.

Можда ја не умем да нађем кључне речи, лош сам са тим кључевима… покушао сам са “vangelis keyboard 1969” и опет нисам добио ништа. Претходни покушај, без године, ме навео да замало поверујем да Вангелис (тј Евангелиос Одисеас Папатанасиу) није ни имао ништа осим мелотрона, клавира и хемонда до 1975, кад је у Лондону саздао свој студио (Nemo Studios – што би се превело као Немови студији, Немовски студији или Нимоу стјудиоуз, зависи како сте расположени)(у чему не умем да објасним множину, студио је био један на стању, и исто један по књигама). Чак и један темељно написан блог о почецима синтисајзерско-симфонијског рока опет мисли да Вангелисова историја на ту тему почиње 1975. Нашао сам чак и један бизаран сусрет момчади са Салвадором Далијем (који је исцртао сулуд синопсис како би албум 666 требало да се изведе као целодневно догађање са експлозивним лабудовима и бомбардовањем Барселоне, истина не бомбама него слоновима и фратрима), али ни речи о инструменту.

Из те кутије су излазили неки невероватни звуци. На овом снимку се то чује нешто на почетку и на крају, а овде има више тога, мада се зверка нигде не види уживо. И оно што има “живих” снимака је упасовано са студијским звуком, тако да мистерија остаје неразјашњена. Ко је то правио, шта је тај радио пре и после тога, где је сад та машина, да ли то неко данас уме да направи?

Шта је после било са момцима? Демис Русос је кренуо у неку соло каријеру, шлагерашког типа. Једном се чак појавио на тадашњем Ертебеу (или је већ прекрштен у Ертеес) са племеном некаквих поданица које су малтене пузале око њега, оне му харем, као. А имале су доста посла да га обиђу, био је позамашан. Чујем да још има следбеника, не бих знао, отад нисам пратио нити ме занимало шта ради.

Вангелис је, знамо, направио велику соло каријеру као филмски композитор, која му и данас добро иде. Остали још увек нешто свирају по Грчкој и не дају се.

Главни разлог због ког сам све ово написао је да позовем вичније од себе, ако умеју да изгуглају одговоре на она питања о Вангелисовој тајанственој дрвеној кутији са диркама. Мени нешто од приче остало у вугла, а н’умем у гугла.

 

4 komentara na temu “Синтисајзер који никад није постојао”

  1. Nema tajne oko prisutne kutije koju koristi, to nije sinti, čist plejbek. Na kraju klipa se čuje akustični klavir, a Vangelis nešto prebira po orguljama, reda radi. Seti se domaćih spotova RTB-a iz ’80: klavijaturista je UVEK svirao ISTE fake klavijature.

    Vangelis je u vreme Aphrodite’s Child jahao na analognim sintijima, drugi nisu ni postojali: Famozni Minimoog D & ARP Odyssey su bili zakon, nije se imalo para za nešto bolje. Jer to bolje je koštalo danas nezamislive novce.

    Emerson priča da je onaj svoj šifonjer dobio od Mooga kao poklon. Sve pare koje je zaradio sa The Nice uložio je u opremu za start nove grupe i ostalo mu je samo da kleči na pasulju & da moli dr. Roberta za intrument. Srećom, ovaj se odazvao, a ostalo je istorija…

    Da nije bilo toga, Minimoog nikada ne bi ušao u komercijalnu proizvodnju (jer nisu ni razmišljali o tome), a kako bi muzika izgledala danas bez sintija sam Bog zna…

    A kako mnogi misle da je Vangelis šala mala, a nije, evo lakog petinga pred neki njegov koncert, čisto da se vidi šta može jedan čovek kada zna to što radi… 🙂

    http://www.youtube.com/watch?v=JsdBX_bh1wk

    1. Јасно је да је плејбек и да отприлике спушта прсте на одговарајуће клавијатуре кад је којој време. Но, нешто сумњам да се ради о мугу (тј моугу, ал’ ко ће исправити), јер те ’69 кад су се обрели у Паризу нису имали леба да једу а камо ли да су били неко битно мудо па да госн Моуг обрати пажњу на њих. Ту причу о ручно рађеном експерименталном инструменту сам чуо давно, можда од Николе Караклајића, и некако ми звучи вероватнија. Лудак на електроници ће лакше наћи пут до лудака на диркама него што ће неко из англофоног круга уопште помислити на могућност да постоје некакви рокери ван тог круга.

  2. Na spisku http://elsew.com/data/synths.htm nema ničeg ni nalik ovom instrumentu koji statira u spotu, a valja imati na umu da su svi analogni sintiji morali da imaju podosta dugmića za podešavanje oscilatorskih kola. Ko zna, možda ćemo ipak doznati o čemu je reč 🙂

Komentari su onemogućeni.